A Sepsiszentgyörgyi Városnapokat megelőző Kulturális Hét rendezvénysorozat keretében április 23-ára meghívást kapott a Kosztolányi Dezső Színház előadása, a Dogs and drugs c. produkció, amelyet Urbán András rendezett.

Miről is szól egy előadás? Mindig ugyanarról: az életünkről és az életről, ami körülöttünk zajlik. Kábítószer és függőség, erőszak és családon belüli erőszak, szexuális másság, diszkrimináció… divatosan elcsépelt témák, amelyekért sok pénzt lehet kapni. Amikor valaki, mondjuk a gyemekünk által érintetté válunk, akkor már nem mások életéről beszélünk. Pedig jó volna!
Kőkemény családi színház, érettebb korú (16) kamaszoknak, szüleiknek, jövendőbeli szülőknek; ahogyan az előadás egy felirata mondja: NINCS PARDON. Nincs pardon, élünk, ez van.
Nehéz munka volt eljutni arra a pontra, amikor kezdett valószínűvé válni egy előadás. Figyelmesen hallgattuk és végrehajtottuk mindazt, amit a három rendező magánemberként, szakemberként, rendezőként megosztott velünk. Naponta hosszú-hosszú órákig voltunk egy-egy téma rabjai, nehéz, kemény, szembesülő pillanatok voltak ezek. Bátrak és profik voltak mind a hárman… de egy adott pillanatban elköszöntünk, és megszűntek a témakörök, csak egy előadás kezdett el létezni, amely arról a világról szól, amelyik ezekből a világokból, témákból táplálkozik. És ez volt a legnehezebb: széttörni a béklyókat, széttörni a realizmus és a történetiség szabályait az új valóságért.
Szórakoztató, mert nincs szentség,
igaz, mert nem hazugság. Valódi.”

(Urbán András)

fotó: Molnár Edvárd

Advertisements